Paprastoji kiaulpienė - Parastā pienene - Harilik võilill - Mniszek lekarski - Taraxacum officinale

Paprastoji kiaulpienė: tulžį varančios ir apetitą žadinančios savybės

2024-09-2515 min


Paprastoji Kiaulpienė: Nauda Sveikatai, Medicininis Ir Kulinarinis Panaudojimas

Paprastoji kiaulpienė (Taraxacum officinalis L.) yra labai paplitęs daugiametis žolinis augalas, priklausantis astrinių (Asteraceae) šeimai. Šis augalas, dar vadinamas diedukais, pievapiene, karpiu, kiauliapiene ar pūkiu, yra plačiai žinomas dėl savo geltonų žiedų ir daugybės naudingų savybių.

Paprastoji kiaulpienė - Parastā pienene - Harilik võilill - Mniszek lekarski - Taraxacum officinale

Augalo Aprašymas

Paprastoji kiaulpienė turi storą liemeninę šaknį, kuri įsiskverbia į žemę iki 50 cm gylio. Lapai yra lancetiški ir dantyti, jie sudaro skrotelę stiebo pamatinėje dalyje. Žiedynkotis siekia nuo 5 iki 30 cm aukščio, yra tuščiaviduris ir viršutinėje dalyje voratinkliškai plaukuotas. Graižas yra didelis ir geltonas. Vaisiai – pilkai rudi lukštavaisiai su skriskutėmis. Visose augalo dalyse yra karčių pieniškų sulčių.

Botaninės Savybės

  • Šaknys: Storos liemeninės šaknys, įsiskverbiančios iki 50 cm gylio.
  • Lapai: Lancetiški, dantyti, sudarantys skrotelę stiebo pamatinėje dalyje.
  • Žiedynkotis: 5-30 cm aukščio, tuščiaviduris, viršutinėje dalyje voratinkliškai plaukuotas.
  • Graižas: Didelis, geltonas.
  • Vaisiai: Pilkai rudi lukštavaisiai su skriskutėmis.
  • Pieniškos Sultys: Karčiosios sultys yra visose augalo dalyse.

Paplitimas ir Augimo Vietos

Paprastoji kiaulpienė auga pievose, pakrantėse, šlaituose, šviesiuose miškuose, šalikelėse, soduose, daržuose ir laukuose. Tai vienas pirmųjų pavasarį pražystančių augalų, kurio ryškiai geltoni žiedai pasirodo jau balandžio mėnesį, tačiau gausiausiai žydi gegužę. Vaisiai pribręsta liepos mėnesį.

Augimo Vietos:

  • Pievos ir pakraščiai.
  • Šlaitai ir šviesūs miškai.
  • Šalikelės, sodai ir daržai.

Vaistinės Savybės

Vaistams renkamos šaknys (Radices Taraxaci officinalis) ir kartais lapai (Folia Taraxaci officinalis). Šaknys kasamos rudenį, rugsėjo pabaigoje – spalio mėnesį, kai lapai pradeda vysti, arba anksti pavasarį, kol augalas dar nežydi.

Paruošimas:

  1. Surinktos šaknys plaunamos šaltu vandeniu ir paliekamos keletui dienų, kad išsiskirtų pieniškos sultys.
  2. Džiovinama šiltoje vėdinamoje patalpoje 30°C temperatūroje.
  3. Po 3 dienų temperatūra pakeliama iki 60°C.

Išdžiūvusios Šaknys: Be kvapo, kartoko skonio, išorinė pusė ruda, vidurys – gelsvai rudas.

Cheminė Sudėtis

  • Vitaminai: C, A, B1 ir karotinas.
  • Šaknys: Inulinas ir kartumynai.

Naudojimo Būdas:

Kiaulpienės Šaknų Užpilas:

  1. Paimkite 1 valgomąjį šaukštą susmulkintų šaknų.
  2. Užpilkite 200 ml verdančio vandens.
  3. 15-20 min. kaitinkite ant viryklės, maišydami.
  4. Leiskite nusistoti 45 min.
  5. Perkoškite.

Rekomendacija:

  • Gerkite po 50 ml 3-4 kartus per dieną apetitui žadinti ir tulžies išsiskyrimui skatinti.

Naudojimas Kulinarijoje

Kiaulpienės lapai yra vitaminingos ir skanios salotos. Norėdami atsikratyti kartumo, lapus pamirkykite sūriame vandenyje.

Kulinarinis Naudojimas:

  1. Salotos: Jauni lapai gali būti naudojami salotoms, prieš tai pamirkius sūriame vandenyje.
  2. Sriubos ir Troškiniai: Kiaulpienės lapai gali būti dedami į sriubas ir troškinius.
  3. Arbata: Nuovirai ir užpilai iš kiaulpienės lapų gali būti naudojami kaip žolelių arbatos.

Vitaminų Šaltinis:

  • Vitaminas C: Stiprina imuninę sistemą.
  • Vitaminas A: Gerina regėjimą ir odos būklę.
  • Vitaminas B1: Palaiko nervų sistemos veiklą.
  • Karotinas: Svarbus odos ir akių sveikatai.

Liaudies Medicina

Senovės liaudies medicina rekomenduodavo kiaulpienės sultimis gydyti išoriškai strazdanas.

Įspėjimai:

  • Viduriuojantiems arba Šlapimo Nelaikantiems Asmenims: Augalas nerekomenduojamas dėl galimo poveikio sveikatai.
  • Alergijos: Atsargiai naudoti tiems, kurie yra jautrūs astrinių šeimos augalams.

Išvada

Paprastoji kiaulpienė yra vertingas daugiametis augalas, turintis daug naudingų savybių. Jos šaknų užpilas naudojamas tulžį varančioms ir apetitą žadinančioms savybėms. Be to, kiaulpienės lapai yra puikus vitaminų C, A, B1 ir karotino šaltinis, tinkantis kulinariniams patiekalams ruošti. Senovės liaudies medicina taip pat naudojo kiaulpienės sultis išoriškai. Neatsižvelgiant į visus privalumus, svarbu laikytis atsargumo priemonių ir vengti augalo vartojimo, jei yra specifinių sveikatos sutrikimų.

Integruokite paprastąją kiaulpienę į savo sveikatos priežiūros ir kulinarijos veiklas, ir pajuskite jos natūralios gydomosios galios naudą.


Algimantas Žalnierius

Algimantas Žalnierius

Mano kelionė prasidėjo Dzūkijoje dar vaikystėje – regione, turinčiame turtingą florą ir senas žolinių tradicijas. Skatintas močiutės, kaimo žolininkės, aš greitai įsimylėjau žaliuojantį pasaulį aplink save. Kiekvienas augalas tarsi šnibždėjo senovines paslaptis, laukiančias, kol jas atrasiu. Subalansuodamas tradiciją ir šiuolaikiškumą, tapau botanikos specialistu, pelnydamas pagarbą mokslo bendruomenėse. Tačiau niekada nepamiršau folkloro ir perduodamos praktinės žinios. Šis dvigubas požiūris padėjo man atrasti unikalių vietinių augalų savybių, sujungiant senuosius gydymo būdus su naujos kartos mokslu. Mano pašaukimas neapsiriboja tik tyrimais. Aktyviai bendrauju su vietos bendruomenėmis, mokydamas jaunąją kartą apie tvarias rinkimo praktikas, vietinių augalų gydomąsias savybes ir biodiverideto svarbą. Per seminarus, leidinius ir savo nuolankią, bet reikšmingą buvimą, užtikrinu, kad Lietuvos augalų išmintis neišnyktų laiko bėgyje. Mano kelionė yra harmonija tarp mistinės praeities ir viltingos ateities. Mano gyvenimo darbas įkūnija krašto esmę, kur kiekvienas augalas pasakoja istoriją, kiekvienas miško takas veda į atradimus, o kiekviena aušra praneša apie naujas žinias. Trokštantiems suprasti Lietuvos gamtos pasaulio grožį ir naudingumą, aš esu tiek vedlys, tiek įkvėpimas.


Loading...