Paprastasis kadagys - Parastais kadiķis - Harilik kadakas - Jałowiec pospolity - Juniperus communis

Paprastasis Kadagys: fitoncidai, eterinis aliejus

2024-09-1515 min


Paprastasis Kadagys: Nauda Sveikatai, Kulinarinis Panaudojimas ir Gydomosios Savybės

Paprastasis kadagys (Juniperus communis L.) priklauso kiparisinių (Cupressaceae) šeimai ir yra visžalis, spygliuotas 3-4 m aukščio dvinamis, rečiau vienanamis krūmas. Jo laja dažniausiai būna kūgiška; vyriški augalai turi siauresnę lają, o moteriški – skėstašakę.

Paprastasis kadagys - Parastais kadiķis - Harilik kadakas - Jałowiec pospolity - Juniperus communis

Augalo Aprašymas

Paprastasis kadagys yra visžalis krūmas, turintis tankią ir spygliuotą lają. Jis dažnai auga Lietuvoje, tiek natūraliai laukinėje gamtoje, tiek kultūriniuose soduose ir parkuose.

Botaninės Savybės

  • Stiebas: Stačias, žievė pilkai ruda.
  • Laja: Kūgiška, vyriški augalai turi siauresnę lają, o moteriški – skėstašakę.
  • Spygliai: Dygūs, tvarkingai išdėstyti menturiuose po tris.
  • Žiedai: Vyriški žiedai geltonos spalvos, moteriški žiedai mėsingi, žali žvyneliai.
  • Vaisiai: Mėsingi, žali kankorėžiai, kurie antraisiais metais tampa juodai mėlyni su melsvu vaškiniu apnašu.

Paplitimas ir Augimo Vietos

Paprastasis kadagys yra plačiai paplitęs Lietuvoje. Jis auga spygliuočių ir mišriųjų miškų pakraščiuose, saulėtose laukymėse ir kirtimuose. Žydi balandžio-gegužės mėnesiais.

Augimo Vietos:

  • Miškų pakraščiuose.
  • Sausose saulėtose vietose.
  • Spygliuočių ir mišriųjų miškų pakraščiuose.

Vaistinės Savybės

Vaistams renkami juodai violetiniai kadagio vaisiai (Fructus Juniperi communis), kurie prinoksta antrųjų metų rudenį, nuo rugsėjo iki spalio mėnesio. Uogos renkami, iš jų pašalinami prikritę spygliai, ir džiovinamos pavėsyje, būtinai gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje, bet ne aukštesnėje kaip 30°C temperatūroje.

Vaistinės Uogų Savybės:

  • Išvaizda: Išdžiūvusios uogos juodai violetinės, lygios, blizgančios, su matiniu vaškingu apnašu.
  • Minkštimas: Žalsvai rudas, su 3 sėklomis, aromatinis ir saldokas.

Nuoviro Paruošimas:

  1. 10 g sutrintų kadagio uogų užpilti 200 ml verdančio vandens.
  2. Virinama ant silpnos ugnies 20-30 minučių.
  3. Pripildomas išgaravęs vandens kiekis ir nuoviras nukošiamas.

Rekomendacija:

  • Geriama po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną po valgio.

Atsargumo Priemonės

Kadagio uogų eterinis aliejus dirgina inkstus, todėl nuoviro negalima gerti sergant inkstų ligomis (nefritu, nefraze ir kt.). Kai kuriems žmonėms šis preparatas gali sukelti virškinamojo trakto uždegimą, vėmimą ir kitas nepageidaujamas pasekmes.

Atsargumo Sąlygos:

  1. Inkstų Ligos: Negalima vartoti nuoviro sergant inkstų ligomis.
  2. Nėščioms Moterims: Geriau nevartoti nei kadagio uogų nuoviro, nei pačių uogų.
  3. Virškinimo Traktas: Gali sukelti virškinimo trakto uždegimą ir vėmimą.

Naudojimas Kulinarijoje ir Parfumerijoje

Kulinarinis Naudojimas

Kadagio uogos yra naudojamos kaip prieskonis, ypač tinkančios mėsos, žuvies patiekalams, alui ir girai paskaninti. Dėl savo aromato ir skonio jos suteikia patiekalams išskirtinį skonį ir aromatą.

Populiariausi Naudojimo Būdai:

  • Prieskonis mėsos ir žuvies patiekalams.
  • Naudojamas gaminant alų ir girą.

Parfumerija

Kadagio kvapas yra savitas, malonus ir aromatingas, todėl plačiai naudojamas parfumerijoje. Eterinis aliejus iš kadagio uogų yra pagrindas daugeliui kvepalų ir aromatinių priemonių.

Parfumerijoje Naudojami Produktai:

  • Kvepalai, eteriniai aliejai.
  • Oro gaivikliai ir aromaterapijos priemonės.

Orų Valymas

Kadagys išskiria daug fitoncidų, kurie švarina orą ir mažina mikrobų koncentraciją patalpose, todėl auginant kadagį namuose galima pagerinti oro kokybę.

Išvada

Paprastasis kadagys yra ne tik dekoratyvus augalas, bet ir naudingas tiek kulinarijoje, tiek medicinoje. Jo uogos turi daug vaistinių savybių, tačiau reikia laikytis atsargumo priemonių dėl jų poveikio inkstams ir virškinimo traktui. Kadagio kvapas ir eterinis aliejus tinkami parfumerijoje, vertinami dėl savo aromato ir oro valymo savybių.

Integruokite paprastąjį kadagį į savo kasdienybę, ir pajuskite jo natūralią gydomąją ir aromatizuojančią galią.


Algimantas Žalnierius

Algimantas Žalnierius

Mano kelionė prasidėjo Dzūkijoje dar vaikystėje – regione, turinčiame turtingą florą ir senas žolinių tradicijas. Skatintas močiutės, kaimo žolininkės, aš greitai įsimylėjau žaliuojantį pasaulį aplink save. Kiekvienas augalas tarsi šnibždėjo senovines paslaptis, laukiančias, kol jas atrasiu. Subalansuodamas tradiciją ir šiuolaikiškumą, tapau botanikos specialistu, pelnydamas pagarbą mokslo bendruomenėse. Tačiau niekada nepamiršau folkloro ir perduodamos praktinės žinios. Šis dvigubas požiūris padėjo man atrasti unikalių vietinių augalų savybių, sujungiant senuosius gydymo būdus su naujos kartos mokslu. Mano pašaukimas neapsiriboja tik tyrimais. Aktyviai bendrauju su vietos bendruomenėmis, mokydamas jaunąją kartą apie tvarias rinkimo praktikas, vietinių augalų gydomąsias savybes ir biodiverideto svarbą. Per seminarus, leidinius ir savo nuolankią, bet reikšmingą buvimą, užtikrinu, kad Lietuvos augalų išmintis neišnyktų laiko bėgyje. Mano kelionė yra harmonija tarp mistinės praeities ir viltingos ateities. Mano gyvenimo darbas įkūnija krašto esmę, kur kiekvienas augalas pasakoja istoriją, kiekvienas miško takas veda į atradimus, o kiekviena aušra praneša apie naujas žinias. Trokštantiems suprasti Lietuvos gamtos pasaulio grožį ir naudingumą, aš esu tiek vedlys, tiek įkvėpimas.


Loading...