Morka: A vitaminas, imuniteto stiprinimas cover

Morka: A vitaminas, imuniteto stiprinimas

2024-10-2915 min


Valgomoji morka (Daucus carota var. sativa Rochl.) yra dvimetis, 30-100 cm aukščio žolinis augalas iš Sallerlnlų (Apiaceae) šeimos. Pirmaisiais metais išauga lapų skrotelė ir valgomas šakniavaisis, kurio spalva, forma ir skonis priklauso nuo veislės. Dažniausiai morkos būna oranžinės, tačiau gali būti ir geltonos ar baltos. Antraisiais metais išauga status stiebas su pražanginiais lapais ir sudėtiniu skėčiu viršūnėje. Žiedai būna balti, rožiniai arba gelsvi, o vaisiai – skeltavaisiai.

Morfologinės savybės

Morkos yra šakniniuose augaluose, ir jų maistingumas priklauso nuo priklausomo dirvožemio, klimato ir auginimo būklių. Šakniavaisis turi glaudžiai susijusius audinius, ir tai leidžia jiems pasisavinti maistingas medžiagas. Morkose gausu vitaminų ir mineralų, ypač beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A.

Vitaminas A ir jo nauda

Vitaminas A yra esminis komponentas, kuris padeda išsaugoti gerą regėjimą, ypač tamsiame apšvietime. Be to, jis atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveiką odą ir gleivines. Reguliarus morkų vartojimas gali padėti sumažinti tam tikrų vėžio formų riziką, nes vitaminas A veikia kaip antioksidantas.

Augimas ir Žydėjimas

Lietuvoje įvairių veislių valgomosios morkos auginamos soduose ir daržuose. Morkos žydi antraisiais metais nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio, o vaisiai subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais.

Morkoms būdingos šiurkščios dirvos ir saulėtos vietos. Optimalus dirvožemio pH lygis yra apie 6–6.8, todėl rekomenduojama išlaikyti dirvožemio drėgmę, tačiau taip pat gerai drenuoti. Morkos geriausiai auga, kai saulė šviečia mažiausiai 6 valandas per dieną.

Naudojimas vaistams

Vaistams vartojamos prisirpusios uogos ir lapai. Lapai skinami augalui žydint ir gali būti naudojami kartu su šakučių viršūnėlėmis. Kadangi morkos greitai pradeda pelyti, jas reikia skubiai džiovinti.

Morkų sultys

Morkų sultys yra populiarus natūralus gėrimas, turintis daug antioksidantų. Jos rekomenduojamos sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opomis, kadangi padeda sumažinti skausmą ir turi gydomąjį poveikį.

Paruošimo būdai

Lapų užpilas yra gaminamas dvejopai:

Pirmas būdas:

2-3 valgomuosius šaukštus susmulkintų lapų užpilti 400 ml verdančio vandens, padėti indą į šiltą vietą ar apsukti audeklu ir laikyti 2-3 valandas. Tai tinkama gerti po 50 ml 3–4 kartus per dieną.

Antras būdas:

1 valgomąjį šaukštą džiovintų uogų užpilti 400 ml kambario temperatūros vandens ir virinti, kol pusė vandens išgaruos. Gerti šiltą po 50 ml 4 kartus per dieną prieš valgį.

Terapeutinės savybės

Mėlynių lapai ir uogos naudojami kaip sutraukianti priemonė gydant virškinimo trakto ligas, kolitą, enterokolitą bei dispepsiją. Morkų sultys taip pat gali padėti pagerinti virškinimą ir sušvelninti pilvo diskomfortą.

Savo ruožtu, morkos

Melisa, šlaunyarankė, lobozija ir pupelės taip pat gali būti naudojamos kaip natūralių gydymo priemonių sudedamosios dalys, gerinančios virškinimo procesus. Morkų sultys visur vertinamos dėl jų savybių stiprinti imunitetą.

Kosmetika ir Kiti Naudojimo Būdai

Kadangi vitaminas A skatina odos epitelizaciją, sutarkuotų morkų košelę patariama dėti ant sunkiai gyjančių, nušalusių, nudegusių ar pūliuojančių žaizdų ir jas aprišti. Sutarkuotos morkos taip pat naudojamos kosmetikoje – sumaišę jas su plaktu kiaušinio tryniu, galite pagerinti sausos veido odos būklę. Šviežiai sutarkuotą ir paskanintą cukrumi morkų košelę rekomenduojama valgyti nėščioms ir kūdikius maitinančioms motinoms.

Dėmesys morkoms

Morkos gali būti naudojamos ir saldumynų gamybai – jų skonis puikiai dera su pyragais, pyragais ir kepiniais. Jos gali būti puikus priedas salotoms ir mes koncentruotas liekanas, suteikdamos patiekalams natūralų saldumą.

Potencialios Rizikos

Morkos, nors ir naudingos, gali sukelti alergiją kai kuriems žmonėms. Be to, vartojant didelius kiekius morkų sultys gali pateikti perteklinius beta karotinų kiekius, galinčius sukelti odos geltonumą.

Galimi šaltiniai

  1. "Health Benefits of Carrots"Healthline
  2. "Daucus carota: Uses and Health Benefits"WebMD
  3. "Medicinal Properties of Carrots"PubMed
  4. "Carrot Nutrition Facts and Health Benefits"Verywell Fit
  5. "Culinary Uses of Carrots"Culinary Institute

Algimantas Žalnierius

Algimantas Žalnierius

Mano kelionė prasidėjo Dzūkijoje dar vaikystėje – regione, turinčiame turtingą florą ir senas žolinių tradicijas. Skatintas močiutės, kaimo žolininkės, aš greitai įsimylėjau žaliuojantį pasaulį aplink save. Kiekvienas augalas tarsi šnibždėjo senovines paslaptis, laukiančias, kol jas atrasiu. Subalansuodamas tradiciją ir šiuolaikiškumą, tapau botanikos specialistu, pelnydamas pagarbą mokslo bendruomenėse. Tačiau niekada nepamiršau folkloro ir perduodamos praktinės žinios. Šis dvigubas požiūris padėjo man atrasti unikalių vietinių augalų savybių, sujungiant senuosius gydymo būdus su naujos kartos mokslu. Mano pašaukimas neapsiriboja tik tyrimais. Aktyviai bendrauju su vietos bendruomenėmis, mokydamas jaunąją kartą apie tvarias rinkimo praktikas, vietinių augalų gydomąsias savybes ir biodiverideto svarbą. Per seminarus, leidinius ir savo nuolankią, bet reikšmingą buvimą, užtikrinu, kad Lietuvos augalų išmintis neišnyktų laiko bėgyje. Mano kelionė yra harmonija tarp mistinės praeities ir viltingos ateities. Mano gyvenimo darbas įkūnija krašto esmę, kur kiekvienas augalas pasakoja istoriją, kiekvienas miško takas veda į atradimus, o kiekviena aušra praneša apie naujas žinias. Trokštantiems suprasti Lietuvos gamtos pasaulio grožį ir naudingumą, aš esu tiek vedlys, tiek įkvėpimas.


Loading...