Tankiažiedė rūgštynė: savybės ir panaudojimas

2024-12-308 min


Tankiažiedė rūgštynė (Rumex confertus Willd.)

Aprašymas

Tankiažiedė rūgštynė – daugiametis žolinis augalas iš rūgtinių (Poligonaceae) šeimos. Augalo šakniastiebis yra trumpas, šaknys tankios ir mažai šakotos. Stiebas status, siekia iki 1,5 m aukščio ir žiedyno srityje šakotas. Lapai pražanginiai: apatiniai dideli, banguotais kraštais, apaugę tankiais plaukeliais, ilgi lapkočiai; stiebo lapai mažėja link viršūnės. Žiedai nedideli, žalsvi, susitelkę į šluotelę. Vaisius – raudonai rudas riešutėlis.

Arbatos puodelis su kačiuku, logotipas

Augimo vietos ir žydėjimas

Tankiažiedė rūgštynė auga pievose, pakelėse, pamiškėse ir upių pakrantėse. Žydi birželio-liepos mėnesiais. Lietuvoje dažniau aptinkama glaustažiedė rūgštynė (Rumex conglomeratus Murr.), kuri yra mažiau vartojama vaistams.

Vaistinės savybės

Vaistams naudojamos šaknys ir šakniastiebiai (Radices et Rhizomata Rumicis). Jie kasami rugsėjo-spalio mėnesiais, nuvalomi, plaunami šaltu vandeniu, pjaustomi ir džiovinami. Išdžiūvusių šaknų paviršius būna rudas, raukšlėtas, vidus – geltonai rudas arba pilkai rudas. Kvapas silpnas, skonis kartokas, sutraukiantis.

Nedidelės rūgštynių nuoviro dozės veikia sutraukiančiai, didelės – laisvina vidurius. Nuoviro poveikis pasireiškia praėjus 10-12 val. nuo vartojimo. Paruošimas: 2 šaukštai susmulkintų šaknų užpilami 200 ml vandens, virinama 30 min., po 10 min. perkošiama. Gerti po 1/2 stiklinės (100 ml) prieš einant gulti.

Nauda sveikatai

Šis nuoviras gali padėti gydant kolitą, enterokolitą, žarnyno atoniją, hemorojų. Tokiu atveju geriama po 1/3 stiklinės 2-3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Visgi, ilgai vartojant, organizmas prie jo pripranta ir poveikis sumažėja.

Liaudies medicinoje taip pat naudojami tankiažiedės rūgštynės lapai, kuriuose yra daug vitamino C. Lapas galima naudoti, kai organizme trūksta šio vitamino.

Maistinės savybės

Maistui dažniau naudojamos valgomosios rūgštynės (Rumex acetosa L.). Jos lapuose yra vitamino C (80 mg%), B grupės vitaminų ir provitamino A. Rūgštynių Sriuba labai naudinga organizmui pavasarį, kai ypač trūksta vitaminų. Taip pat rekomenduojama valgyti rūgštynes sergant mažakraujyste.

Vartojimas kitose kultūrose

Kinų medicina rūgštynių šaknis naudoja odos ligoms gydyti, o Korėjiečiai – kirmėlių varymui. Jų receptas: 1 kg rūgštynių reikia virti 2 val. 1 litre vandens, perkošti, įdėti 10-20 g cukraus, tirpalą išgarinti iki 200-100 ml. Šį kiekį išgerti per parą (per 5-6 kartus).

Atsargumas

Rūgštynių lapuose yra daug oksalo rūgšties, todėl jų ilgai ir gausiai vartoti nerekomenduojama (gali sutrikti druskų apykaita, pakenkti inkstams). Negalima vartoti sergantiems inkstų ir šlapimo pūslės akmenlige, nefritu, nefraze.


Algimantas Žalnierius

Algimantas Žalnierius

Mano kelionė prasidėjo Dzūkijoje dar vaikystėje – regione, turinčiame turtingą florą ir senas žolinių tradicijas. Skatintas močiutės, kaimo žolininkės, aš greitai įsimylėjau žaliuojantį pasaulį aplink save. Kiekvienas augalas tarsi šnibždėjo senovines paslaptis, laukiančias, kol jas atrasiu. Subalansuodamas tradiciją ir šiuolaikiškumą, tapau botanikos specialistu, pelnydamas pagarbą mokslo bendruomenėse. Tačiau niekada nepamiršau folkloro ir perduodamos praktinės žinios. Šis dvigubas požiūris padėjo man atrasti unikalių vietinių augalų savybių, sujungiant senuosius gydymo būdus su naujos kartos mokslu. Mano pašaukimas neapsiriboja tik tyrimais. Aktyviai bendrauju su vietos bendruomenėmis, mokydamas jaunąją kartą apie tvarias rinkimo praktikas, vietinių augalų gydomąsias savybes ir biodiverideto svarbą. Per seminarus, leidinius ir savo nuolankią, bet reikšmingą buvimą, užtikrinu, kad Lietuvos augalų išmintis neišnyktų laiko bėgyje. Mano kelionė yra harmonija tarp mistinės praeities ir viltingos ateities. Mano gyvenimo darbas įkūnija krašto esmę, kur kiekvienas augalas pasakoja istoriją, kiekvienas miško takas veda į atradimus, o kiekviena aušra praneša apie naujas žinias. Trokštantiems suprasti Lietuvos gamtos pasaulio grožį ir naudingumą, aš esu tiek vedlys, tiek įkvėpimas.


Loading...