Paprastasis Šermukšnis: Nauda ir Vartojimas
2025-02-04•5 min
Paprastasis Šermukšnis: Nauda ir Vartojimas\n\nPaprastasis šermukšnis (Sorbus aucuparia L.), dar vadinamas šermukšnė, šermukšlė, ar šermukšlis, yra erikinių (Rosaceae) šeimos augalas. Angliškai jis vadinamas mountain-ash arba rowan, o vokiškai Eberesche arba Vogelbeerbaum.\n\nPaprastasis šermukšnis yra 4-6 metrų aukščio medis, rečiau krūmas. Jo žievė pilka ir lygi, lapai pražanginiai, sudėtiniai, neporomis plunksniški, lapeliai trumpakočiai su pjūkliškais kraštais. Žiedai balti, kvapūs ir susitelkę į skėtiškas šluoteles. Vaisiai yra sultingi, raudonai oranžiniai, rutuliški, karčiai saldaus skonio. Šermukšnis žydi gegužės-birželio mėnesiais, o vaisiai prisirpsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais ir laikosi ant medžių per žiemą, melykdamiesi miško paukščiais.\n\n### Augimo Vietos\nPaprastasis šermukšnis auga spygliuočių ir mišriuose miškuose, miško aikštelėse, kirtimuose, upių ir ežerų pakrantėse. Kaip dekoratyvinis augalas jis auginamas parkuose, pakelėse ir sodybose.\n\n### Naudingos Savybės\nVaistams vartojami laukinių ir kultivuojamų paprastųjų šermukšnių visiškai prinokę vaisiai (Fructus Sorbi). Jie skinami rudenį, rugsėjo-spalio mėnesiais, be vaiskočių. Džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 60-80°C temperatūroje. Jei oras geras, galima džiovinti lauke, pavėsyje. Išdžiūvę vaisiai turi būti blizgantys, labai raukšlėti, raudonai oranžiniai arba rausvai raudoni, savito silpno kvapo, karčiai rūgštūs.\n\nŠermukšnio uogose yra daug vitamino C, taip pat rutino, karotino (provitamino A), vitamino E. Todėl švieži ir džiovinti vaisiai vartojami hipovitaminozei gydyti. Patariama juos maišyti su erškėčio vaisiais. Vaistinėse parduodami vitaminų mišiniai Nr.2, kuriuose yra po 50 g džiovintų, susmulkintų erškėčio ir šermukšnio uogų.\n\n### Vartojimo Būdai\nIš vitamininio mišinio ruošiama arbata: 1 valgomasis šaukštas susmulkinto mišinio užpilamas 200 ml verdančio vandens, ir kaitinama ant silpnos ugnies 15 min. Po 45 min. arbata nukošiama, pripilama tiek virinto vandens, kad būtų pilna stiklinė. Geriama (pasaldinant) po 50 ml 3-4 kartus per dieną.\n\nŠviežių uogų sulčių geriama po 1 arbatinį šaukštelį 30 min. prieš valgį sumažėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui didinti. Uogose esantys pektinai mažina rūgimo procesus žarnyne, todėl tinka meteorizmui gydyti. Pektinai taip pat sujungia patekusias į žarnyną nuodingas medžiagas, ir jos negali rezorbuotis į kraują.\n\n### Svarbios Pastabos\nNesubrendusiose sėklose yra ciano rūgšties, kurios didelės koncentracijos organizmui labai kenksmingos, todėl uogos vartojamos tik visiškai subrendusios. Augalo uogos plačiai vartojamos buityje - iš jų gaminamas sirupas, uogienės, žele ir desertiniai patiekalai. Šermukšnio vaisių vartoti nerekomenduojama esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, alergijai šermukšniams, viduriavimui ar sergant opalige.\n\n### Naudojamos ir Kitos Augalo Dalys\nŠermukšnio lapai turi dezodoruojančių, fitoncidinių savybių.\n\nPaprastasis šermukšnis yra vertingas ne tik dėl savo grožio ir dekoratyvumo, bet ir dėl naudingų savybių. Tai ypatingas augalas, galintis būti naudingas sveikatai ir buičiai.

Algimantas Žalnierius
Mano kelionė prasidėjo Dzūkijoje dar vaikystėje – regione, turinčiame turtingą florą ir senas žolinių tradicijas. Skatintas močiutės, kaimo žolininkės, aš greitai įsimylėjau žaliuojantį pasaulį aplink save. Kiekvienas augalas tarsi šnibždėjo senovines paslaptis, laukiančias, kol jas atrasiu. Subalansuodamas tradiciją ir šiuolaikiškumą, tapau botanikos specialistu, pelnydamas pagarbą mokslo bendruomenėse. Tačiau niekada nepamiršau folkloro ir perduodamos praktinės žinios. Šis dvigubas požiūris padėjo man atrasti unikalių vietinių augalų savybių, sujungiant senuosius gydymo būdus su naujos kartos mokslu. Mano pašaukimas neapsiriboja tik tyrimais. Aktyviai bendrauju su vietos bendruomenėmis, mokydamas jaunąją kartą apie tvarias rinkimo praktikas, vietinių augalų gydomąsias savybes ir biodiverideto svarbą. Per seminarus, leidinius ir savo nuolankią, bet reikšmingą buvimą, užtikrinu, kad Lietuvos augalų išmintis neišnyktų laiko bėgyje. Mano kelionė yra harmonija tarp mistinės praeities ir viltingos ateities. Mano gyvenimo darbas įkūnija krašto esmę, kur kiekvienas augalas pasakoja istoriją, kiekvienas miško takas veda į atradimus, o kiekviena aušra praneša apie naujas žinias. Trokštantiems suprasti Lietuvos gamtos pasaulio grožį ir naudingumą, aš esu tiek vedlys, tiek įkvėpimas.