Paprastasis Raudonėlis: Vaistinės Savybės ir Naudojimas

2024-12-246 min


Paprastasis Raudonėlis (Origanum vulgare L.)

Paprastasis raudonėlis, dar žinomas kaip kalnšvita, raudalė, raudolėlė, raudonėlės, priklauso Notrellnų (Lamiaceae) šeimai. Angliškai jis vadinamas „wild marjoram“, vokiškai - „gemeiner Dost“ arba „wilder Majoran“.

Augalo Aprašymas

Paprastasis raudonėlis yra daugiametis, cm aukščio žolinis augalas. Jis turi horizontaliai šakotą šakniastiebį, statūs keturbriauniai stiebai yra keli ir šakoti. Lapai yra priešiniai, kotuoti, pailgai kiaušiniški. Maži rožiniai žiedeliai susitelkia stiebų viršūnėse į skėtiškas šluoteles, o vaisius yra riešutėlis. Žydi liepos-rugpjūčio mėnesiais.

Paprastasis raudonėlis auga pievose, miškų laukymėse ir šlaituose, Lietuvoje yra apyretis.

Naudojimas Medicinoje

Vaistams naudojama raudonėlio žolė (Herba Origani vulgaris). Liepos-rugpjūčio mėnesiais pjaunamos žydinčios viršūnės, kurios yra džiovinamos pavėsyje. Kai išdžiūsta, nuo stiebų yra nuskabomi žiedai ir lapai, o stiebai išmetami.

Išdžiūvę lapai turi būti žali, labai kvapūs, kartoko, sutraukiančio skonio, o išdžiūvę žiedai - tamsiai violetinės spalvos, žiedlapiai - balsvai purpuriniai. Žaliavas rekomenduojama laikyti uždarytuose stikliniuose induose ir vartoti iki dviejų metų.

Gydomosios Savybės

Raudonėlio žolės užpilas skatinta virškinamojo trakto, bronchų ir prakaito liaukų sekreciją, žarnyno peristaltiką, turi sedatyvinių, prieštraukulinių ir dezodoruojančių savybių. Kai kurie mokslininkai teigia, kad augalas turi silpnai nuskausminančių savybių.

Užpilo paruošimas: 2 valgomieji šaukštai susmulkintos sausos žaliavos užpilami 200 ml verdančio vandens, 15-20 min. laikoma šiltoje vietoje, po 45 min. nukošiama. Geriama po 100 ml 3 kartus per dieną, 20 min. prieš valgį. Dvigubai koncentruotesniu užpilu galima skalauti burnos ertmę. Sumažėja skausmas, patinimas ir dingsta nemalonus burnos kvapas.

Liaudies Medicina

Liaudies medicinoje raudonėlio žolės užpilu gydomas sutrikęs maisto virškinimas, nemiga ir depresija. Užpilas paruošiamas iš 3 valgomųjų šaukštų žaliavos, užpilamos 0,5 l verdančio vandens. Po 15-20 min. nukošiama ir užpilas išgeriamas per dieną prieš valgį. Nuo nemigos ir depresijos 200 ml užpilo geriama valandą prieš miegą.

Išorinis Naudojimas

Raudonėlio žolė tinkama ir išoriniam naudojimui. Susmulkinta ir apiplikinta verdančiu vandeniu žolė dedama kompresams ant furunkulų ir įvairaus pobūdžio išbėrimų. Taip pat užpilu žmonės skalauja plaukus, kad jie maloniai kvepėtų.

Pramonė

Raudonėlio žolė yra labai aromatinga, todėl naudojama muilo ir kremų gamyboje. Svarbu paminėti, kad šio augalo nerekomenduojama vartoti esant aukštam kraujospūdžiui ar užkietėjus viduriams.


Algimantas Žalnierius

Algimantas Žalnierius

Mano kelionė prasidėjo Dzūkijoje dar vaikystėje – regione, turinčiame turtingą florą ir senas žolinių tradicijas. Skatintas močiutės, kaimo žolininkės, aš greitai įsimylėjau žaliuojantį pasaulį aplink save. Kiekvienas augalas tarsi šnibždėjo senovines paslaptis, laukiančias, kol jas atrasiu. Subalansuodamas tradiciją ir šiuolaikiškumą, tapau botanikos specialistu, pelnydamas pagarbą mokslo bendruomenėse. Tačiau niekada nepamiršau folkloro ir perduodamos praktinės žinios. Šis dvigubas požiūris padėjo man atrasti unikalių vietinių augalų savybių, sujungiant senuosius gydymo būdus su naujos kartos mokslu. Mano pašaukimas neapsiriboja tik tyrimais. Aktyviai bendrauju su vietos bendruomenėmis, mokydamas jaunąją kartą apie tvarias rinkimo praktikas, vietinių augalų gydomąsias savybes ir biodiverideto svarbą. Per seminarus, leidinius ir savo nuolankią, bet reikšmingą buvimą, užtikrinu, kad Lietuvos augalų išmintis neišnyktų laiko bėgyje. Mano kelionė yra harmonija tarp mistinės praeities ir viltingos ateities. Mano gyvenimo darbas įkūnija krašto esmę, kur kiekvienas augalas pasakoja istoriją, kiekvienas miško takas veda į atradimus, o kiekviena aušra praneša apie naujas žinias. Trokštantiems suprasti Lietuvos gamtos pasaulio grožį ir naudingumą, aš esu tiek vedlys, tiek įkvėpimas.


Naujausi įrašai

Loading...
Loading...