
Prastasis krapas: apetitas ir spazmolitinės savybės
2024-10-03•16 min
Turinys
Paprastasis Krapas: Nauda Sveikatai, Medicininis Ir Kulinarinis Panaudojimas
Paprastasis krapas (Anethum graveolens L.) yra vienmetis, 40-120 cm aukščio žolinis augalas, priklausantis skėtinių (Apiaceae) šeimai. Šis augalas yra plačiai auginamas ir naudojamas kaip daržovė ir prieskoninis augalas. Krapai žinomi dėl savo malonaus kvapo ir eterinio aliejaus, kurio sėklose yra iki 5%.

Augalo Aprašymas
Paprastasis krapas turi liemeninę šaknį. Stiebas yra status, šakotas. Lapai yra pražanginiai, kotuoti, 3-4 kartus plunksniškai suskaldyti; lapeliai suskaldyti į siauras siūliškas skilteles. Žiedai yra maži, gelsvi, sudėtiniuose skėčiuose. Vaisius yra rusvas ir suplotas.
Botaninės Savybės
- Šaknis: Liemeninė.
- Stiebas: Status, šakotas.
- Lapai: Pražanginiai, kotuoti, 3-4 kartus plunksniškai suskaldyti; lapeliai siauri, siūliški.
- Žiedai: Maži, gelsvi, sudėtiniuose skėčiuose.
- Vaisius: Rusvas, suplotas.
Augimas ir Derliaus Nuėmimas
Paprastasis krapas, kaip daržovė ir prieskoninis augalas, yra auginamas soduose ir daržuose. Augalas žydi liepos-rugsėjo mėnesiais, o sėklos subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais.
Derliaus Nuėmimas ir Džiovinimas
- Antžeminė Dalis: Renama žydinti, pjaunant viršūnes.
- Vaisiai: Renami subrendę rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais.
- Džiovinimas: Nupjauta žolė tuojau pat džiovinama nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Vaisiams surinkti augalo viršūnės skinamos anksti rytą, kol nenudžiūvusi rasa. Rišamos į pėdelius, džiovinamos palėpėje. Išdžiūvusios nukuliamos.
Vaistinės Savybės
Vaistinė žaliava: Augalo antžeminė dalis (Herba Anethi) ir vaisiai (Fructus Anethi). Krapo žolės vandeninė ištrauka (užpilas) turi spazmolitinių, anestezuojančių, vidurių pūtimą mažinančių savybių.
Medicininis Naudojimas:
-
Krapo Vandeninė Ištrauka (Užpilas):
- Žadina apetitą, ramina, lengvina atsikosėjimą.
- Gaminama taip: 1 valgomasis šaukštas žaliavos užpilamas 200 ml verdančio vandens, po 15-20 min. nukošiama. Geriama po 1 valgomąjį šaukštą 3-6 kartus per dieną prieš valgį.
- Žolės ir vaisių užpilas vartojamas veido odos pūlinukams gydyti.
-
Askorbo Rūgštis:
- Krapo lapuose yra askorbino rūgšties (100 g žaliavos – iki 135 mg), karotino, geležies.
Sveikatos Poveikis:
- Kraujospūdžio Mažinimas:
- Mažina kraujospūdį ir veikia antiaritmiškai (dėl kalio kiekio).
- Didina diurezę, todėl negalima vartoti sergant hipotija, atonija, kraujo apytakos nepakankamumu, šlapimo nelaikymu.
Liaudies Medicina
Liaudies medicinoje krapo preparatai naudojami kepenų ir virškinamojo trakto ligoms gydyti, viduriams laisvinti.
Tradiciniai Naudojimo Būdai:
-
Kepenų Ligų Gydymas:
- Krapo žolės ir vaisių užpilai naudojami kepenų ligoms gydyti.
-
Virškinamojo Trakto Ligoms Gydymas:
- Krapas naudojamas kaip vidurių paleidiklis ir skrandžio problemoms gydyti.
Naudojimas Maisto Gamyboje
Kmynų vaisiai, kaip prieskonis, naudojami plačiai buityje įvairiems patiekalams paskaninti.
Kulinarinis Naudojimas:
- Švieži Lapai: Naudojami salotoms, mišrainėms, sriuboms, mėsos ir žuvies patiekalams.
- Žiedynai: Dedami į raugintus agurkus, pomidorus.
- Vaisiai: Dedami į duonos gaminius, marinatus.
- Eterinis Aliejus: Naudojamas konditerijos, konservų ir parfumerijos pramonėje.
Kontraindikacijos
Krapo lapai mažina kraujospūdį, veikia antiaritmiškai, didina diurezę ir todėl jų negalima vartoti sergantiems hipotija, atonija, kraujo apytakos nepakankamumu, šlapimo nelaikymu.
Atsargumo Sąlygos:
- Hipotija ir Atonija:
- Nevartoti dėl galimų neigiamų poveikių sveikatai.
- Kraujo Apytakos Nepakankamumas:
- Galima pabloginti sveikatos būklę.
- Šlapimo Nelaikymas:
- Vartojimas gali pabloginti esamą būklę.
Išvada
Paprastasis krapas yra vertingas augalas dėl savo medicininių ir kulinarinių savybių. Jo užpilai vartojami skrandžio ir žarnyno ligoms gydyti, mažina vidurių pūtimą ir skatina apetitą. Krapai yra taip pat naudingi kulinarijoje, suteikiantys išskirtinį skonį įvairiems patiekalams. Svarbu laikytis atsargumo priemonių, jei yra specifinių sveikatos sutrikimų.
Integruokite paprastąjį krapą į savo sveikatos priežiūros rutiną ir kulinariją, ir pajuskite jo naudingumą sveikatai ir skoniui.

Algimantas Žalnierius
Mano kelionė prasidėjo Dzūkijoje dar vaikystėje – regione, turinčiame turtingą florą ir senas žolinių tradicijas. Skatintas močiutės, kaimo žolininkės, aš greitai įsimylėjau žaliuojantį pasaulį aplink save. Kiekvienas augalas tarsi šnibždėjo senovines paslaptis, laukiančias, kol jas atrasiu. Subalansuodamas tradiciją ir šiuolaikiškumą, tapau botanikos specialistu, pelnydamas pagarbą mokslo bendruomenėse. Tačiau niekada nepamiršau folkloro ir perduodamos praktinės žinios. Šis dvigubas požiūris padėjo man atrasti unikalių vietinių augalų savybių, sujungiant senuosius gydymo būdus su naujos kartos mokslu. Mano pašaukimas neapsiriboja tik tyrimais. Aktyviai bendrauju su vietos bendruomenėmis, mokydamas jaunąją kartą apie tvarias rinkimo praktikas, vietinių augalų gydomąsias savybes ir biodiverideto svarbą. Per seminarus, leidinius ir savo nuolankią, bet reikšmingą buvimą, užtikrinu, kad Lietuvos augalų išmintis neišnyktų laiko bėgyje. Mano kelionė yra harmonija tarp mistinės praeities ir viltingos ateities. Mano gyvenimo darbas įkūnija krašto esmę, kur kiekvienas augalas pasakoja istoriją, kiekvienas miško takas veda į atradimus, o kiekviena aušra praneša apie naujas žinias. Trokštantiems suprasti Lietuvos gamtos pasaulio grožį ir naudingumą, aš esu tiek vedlys, tiek įkvėpimas.