
9 Neįtikėtinos Priežastys Kodėl Protingas Kavos Kiekis yra Naudingas Jūsų Sveikatai
2024-09-29•8 min
Turinys
Ah, kava. Nesvarbu, ar nešatės kelioninį puodelį į darbą, ar išbėgate po sporto treniruotės atsigerti lieso latte, sunku įsivaizduoti dieną be šio gėrimo. Kofeinas tonizuoja, o garuojantis kavos puodelis suteikia neapsakomą jausmą. Bet ar gerti kavą yra naudinga jūsų sveikatai?
Geros naujienos: Kavos naudai pagrindimas vis stiprėja. Tyrimai po tyrimų rodo, kad iš savo mėgstamo ryto gėrimo galite gauti daugiau naudos nei manėte. Kava yra pilna medžiagų, kurios gali padėti apsaugoti nuo ligų, dažnai pasitaikančių moterims, įskaitant Alzheimerio ligą ir širdies negalavimus.
Pirmas dalykas, kuris ateina į galvą, galvojant apie kavą, yra kofeinas. Tačiau kava taip pat turi antioksidantų ir kitų aktyvių medžiagų, kurios gali sumažinti vidinį uždegimą ir apsaugoti nuo ligų, teigia mitybos ekspertai iš Johns Hopkins universiteto Medicinos mokyklos.
Kokios yra pagrindinės kavos gėrimo naudos sveikatai?
Jūsų kava suteikia naudos ne tik padidindama energijos lygį. Štai pagrindiniai būdai, kaip kava gali teigiamai paveikti jūsų sveikatą:
-
Galvojama, kad galite ilgiau gyventi. Naujausi tyrimai parodė, kad kavos gėrėjai mažiau linkę mirti nuo kai kurių pagrindinių moterų mirties priežasčių: koronarinės širdies ligos, insulto, diabeto ir inkstų ligų.
-
Jūsų organizmas gali geriau pasisavinti gliukozę (arba cukrų). Tai teorija, kurią remia tyrimai, rodantys, kad daugiau kavos gėrėjai mažiau linkę susirgti 2 tipo diabetu.
-
Jums mažiau tikėtina, kad išsivystys širdies nepakankamumas. Geriant vieną ar dvi kavos puodelius per dieną gali padėti išvengti širdies nepakankamumo, kai silpna širdis sunkiai sugeba pumpuoti pakankamai kraujo organizmui.
-
Jums mažiau tikėtina, kad išsivystys Parkinsono liga. Kofeinas yra susijęs ne tik su mažesne Parkinsono ligos išsivystymo tikimybe, bet jis taip pat gali padėti tiems, kurie turi šią ligą, geriau kontroliuoti savo judesius.
-
Jūsų kepenys bus jums dėkingos. Tiek įprasta, tiek be kofeino kava turi apsauginį poveikį kepenims. Tyrimai rodo, kad kavos gėrėjai turi didesnę tikimybę turėti sveikų kepenų fermentų lygius nei tie, kurie negeria kavos.
-
Jūsų DNR bus stipresnė. Tamsiai skrudinta kava sumažina DNR grandinių trūkimą, kuris natūraliai įvyksta, bet jei jūsų ląstelės jų nereparuoja, gali sukelti vėžį arba navikus.
-
Jūsų rizika susirgti storosios žarnos vėžiu bus ženkliai sumažinta. Viena iš 23 moterų suserga storosios žarnos vėžiu. Bet tyrimai parodė, kad kavos gėrėjai – tiek su kofeinu, tiek be jo – 26 proc. mažiau linkę susirgti storosios žarnos vėžiu.
-
Galite sumažinti savo riziką susirgti Alzheimerio liga. Beveik du trečdaliai amerikiečių, gyvenančių su Alzheimerio liga, yra moterys. Tačiau kofeinas dviejuose puodeliuose kavos gali suteikti reikšmingą apsaugą nuo šios ligos išsivystymo. Iš tikrųjų, tyrimai parodė, kad moterys, vyresnės nei 65 metų, kurios gėrė du ar tris kavos puodelius per dieną, mažiau linkusios susirgti demencija apskritai.
-
Jūsų mažiau tikėtina, kad patirsite insultą. Moterims, geriant bent vieną kavos puodelį per dieną, insulto rizika yra mažesnė, net ketvirtoji moterų mirties priežastis.

Kiek kavos yra saugu moterims gerti kasdien?
Tiesa, per daug gerų dalykų gali būti blogai. Per didelis kofeinuotos kavos kiekis gali sukelti:
- Padidėjusį širdies ritmą
- Padidėjusį kraujo spaudimą
- Nerimą
- Miego sutrikimus
Taigi, koks optimalus kavos kiekis, kad gautumėte visą naudą, bet išvengtumėte neigiamų šalutinių poveikių?
Pagal Amerikos mitybos gaires, daugumai moterų saugu gerti nuo trijų iki penkių kavos puodelių per dieną, neviršijant 400 miligramų kofeino. (Kofeino kiekis gali skirtis priklausomai nuo kavos rūšies, bet vidutiniškai 240 ml puodelis turi apie 95 miligramus.)
Tačiau, jei esate nėščia, ar maitinate krūtimi, taisyklės skiriasi. Prieš pridėdami kofeino į savo mitybą, pasitarkite su savo akušere. Jei kava sukelia jums nerimą, stenkitės neperdozuoti: Kofeino tolerancija skiriasi kiekvienam. Galite vis tiek gauti dalį galimos naudos, gerdami vieną kavos puodelį per dieną arba net be kofeino kavą.
Taip pat nepamirškite, kad tai, ką pridedate prie kavos, gali turėti įtakos gėrimo sveikatingumui. Vietoj to, kad pripildytumėte kremu ir cukrumi, pabandykite pridėti iki dviejų šaukštų pieno, pieno pakaitalo, ar grietinėlės, ir naudokite natūraliai saldžius prieskonius bei skonio priedus. Pabandykite pridėti ¼ šaukštelio šių prieskonių papildomam skoniui:
- Vanilės ekstrakto
- Kardamono
- Cinamono
- Kakavos miltelių
Nors kava yra maloni jūsų gyvenimo dalis, yra ir kitų veiksnių, kurie daro didesnį poveikį jūsų sveikatai, tokių kaip subalansuota mityba, fizinė veikla ir sveiko svorio palaikymas. Tačiau kavos gėrimas yra malonus priedas prie šių svarbių sveikatos veiksnių.
Greitas ir Sveikas Kavos Receptas: "Iced Pumpkin Spice
Sumaišykite visus ingredientus ir sukurkite sezoninį įkvėptą gėrimą. Naudojant tikrą moliūgą pridėtinai gausite naudingą ląstelieną.
- 1 puodelis kavos
- ½ puodelio jūsų pasirinkto pieno (pvz., nesaldinto vanilinio migdolų pieno, lieso ar 1 proc. pieno)
- 2 arbatiniai šaukšteliai moliūgų pyrago prieskonių (arba ½ arbatinio šaukštelio cinamono, muskato, imbiero ir visų aromato prieskonių kiekvieno)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
- ½ puodelio konservuoto paprasto moliūgo
- 4 ledo kubeliai
Stenkitės kuo labiau riboti pridėtinį cukrų! Jei turite pridėti saldiklio, bandykite naudoti gryną klevų sirupą nedideliame kiekyje – pradėkite nuo 1 arbatinio šaukštelio.
Galimi moksliniai šaltiniai:
- Coffee and Your Health: An Overview: Nuoroda į šaltinį
- The Relationship between Coffee Consumption and Mortality: Nuoroda į šaltinį
- Coffee Consumption and Reduced Risk of Developing Type 2 Diabetes: Nuoroda į šaltinį
- Caffeine Consumption and Parkinson’s Disease: Nuoroda į šaltinį
- Effect of Coffee Consumption on Liver Health: Nuoroda į šaltinį
- Dark Roast Coffee and DNA Integrity: Nuoroda į šaltinį
- Coffee Intake and the Risk of Colorectal Cancer: Nuoroda į šaltinį
- Caffeine and Risk of Alzheimer's Disease in Women: Nuoroda į šaltinį
- Coffee Consumption and Risk of Stroke: Nuoroda į šaltinį
_ Gero skaitymo ir gardaus gurkšno! _

Rasa Kazlauskaitė
Rasa Kazlauskaitė yra autorė, rašanti apie kavą ir arbatą. Ji yra tikra šių gėrimų entuziastė, savo gyvenimą paskyrusi gilintis į jų istoriją, kultūrą ir paruošimo subtilybes. Rasos kelias į kavos ir arbatos pasaulį prasidėjo dar vaikystėje, kai ji stebėjo savo tėvus ir senelius, paruošiančius šiuos šilumą teikiančius gėrimus su meile ir rūpesčiu. Baigusi studijas, Rasa nusprendė savo žinias ir aistrą perleisti kitiems per rašymą. Jos straipsniai ir knygos apie kavą ir arbatą yra kupini įdomių pasakojimų, naudingų patarimų ir unikalių receptų, kurie įkvepia skaitytojus atrasti naujus skonius ir patirtis. Kiekvienas jos darbas yra kruopščiai parengtas, siekiant atskleisti kavos pupelės ar arbatžolės kelionę nuo plantacijos iki puodelio. Rasa Kazlauskaitė ne tik rašo, bet ir dalyvauja įvairiuose seminaruose bei renginiuose, kur dalijasi savo žiniomis su plačiąja auditorija. Ji skatina žmones eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamus skonius, nesvarbu, ar tai būtų rytojumi pasižyminti kavos rūšis, ar ramybę teikianti žolelių arbata.